Γυναίκες στην έρευνα και καινοτομία: Διαχρονική υποεκπροσώπηση παρά τα βήματα προόδου

Οι στοχευμένες έρευνες και εκδόσεις του ΕΚΤ καταγράφουν τη συμβολή των γυναικών στο ελληνικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, δίνοντας έμφαση στη διασύνδεση των στατιστικών δεικτών με συγκεκριμένες δημόσιες πολιτικές και πρωτοβουλίες. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η περιορισμένη εκπροσώπηση των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις χαρακτηρίζει σχεδόν όλους τους τομείς της οικονομίας, χωρίς να αποτελεί εξαίρεση το σύστημα έρευνας και καινοτομίας.

περισσότερα...

Η συμμετοχή των γυναικών στην Έρευνα και Ανάπτυξη στην Ελλάδα, σε νέα μελέτη του ΕΚΤ

Τη συμμετοχή των γυναικών στον τομέα της Έρευνας & Ανάπτυξης στην Ελλάδα παρουσιάζει νέα έκδοση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). Στη μελέτη του ΕΚΤ, με αναλυτικά στοιχεία και δείκτες καταγράφεται η θέση των γυναικών στον τομέα Ε&Α, στον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο, καθώς και τις επιχειρήσεις, αλλά και η συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά έργα.

περισσότερα...

Η καινοτομία στο επιχειρείν είναι γένους θηλυκού

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα τρίτο των πτυχιούχων επιστημών, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Women in Digital Scoreboard 2021 της ΕΕ, ενώ μόνο το 15,5% των νεοφυών επιχειρήσεων έχουν ιδρυθεί από γυναίκες ενεργές στη start-up σκηνή. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές θετικές τάσεις.

περισσότερα...

She Figures 2021: Μειώνεται το χάσμα μεταξύ των φύλων στην εκπαίδευση, παραμένει η υποεκπροσώπηση των γυναικών στην έρευνα και την καινοτομία στην Ελλάδα

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την ισότητα των φύλων σε έρευνα και καινοτομία στην Ευρώπη παρουσιάζονται στην έκδοση ”She Figures 2021”. H εμβληματική έκθεση “She Figures” δημοσιεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2003 κάθε τρία έτη. Τα αποτελέσματα για την Ελλάδα, συλλέγονται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) που αποτελεί και τον στατιστικό εκπρόσωπο της χώρας.

περισσότερα...

Δημοσιεύτηκε η έκθεση "She Figures 2021" με στοιχεία για την ισότητα των φύλων σε εκπαίδευση, έρευνα και καινοτομία

Ο αριθμός των γυναικών μεταξύ των φοιτητών και των αποφοίτων σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στις σταδιοδρομίες των τομέων της έρευνας και της καινοτομίας.

περισσότερα...

She Figures 2021: Νέα στοιχεία για την πορεία προς την ισότητα των φύλων στην έρευνα και καινοτομία

H νέα έκδοση «She Figures 2021» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) με τίτλο "Ο δρόμος προς την ισότητα των φύλων στην έρευνα και καινοτομία", που θα δημοσιευτεί το φθινόπωρο του 2021, εστιάζει στην απόσταση που έχει διανυθεί για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών στον ακαδημαϊκό χώρο και την αγορά εργασίας, όπως φαίνεται μέσα από το προδημοσιευμένο σχετικό γράφημα.

περισσότερα...

Η Ευρώπη ενισχύει τη δέσμευσή της για ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην Έρευνα και Ανάπτυξη

Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια αναφορικά με τη συμμετοχή των γυναικών στην Έρευνα & Ανάπτυξη, η Ευρώπη εντείνει τις προσπάθειές της για την εφαρμογή της ισότητας των φύλων με στόχο την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα προγράμματα Ε&Α.

περισσότερα...

«Η καινοτομία δεν έχει φύλο» – Το EIT Health InnoStars δεσμεύεται να υποστηρίξει γυναίκες που πρωτοπορούν

Καθώς το ενδιαφέρον για την ισότητα των φύλων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος άρχισε να αλλάζει και να κάνει βήματα προς μία καλύτερη ισορροπία. Σήμερα, περισσότερα κορίτσια έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και συνεχίζουν τις σπουδές τους παγκοσμίως, υπάρχει όμως ακόμα πολύς δρόμος για να καλυφθεί το χάσμα των φύλων στην επιστήμη.

περισσότερα...

8 Μαρτίου: Ενισχύουμε τη θέση της γυναίκας στην Έρευνα & Ανάπτυξη

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας (8 Μαρτίου) απευθύνοντας μήνυμα ευαισθητοποίησης και διαρκούς εγρήγορσης σε θεσμικούς φορείς, στην ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, στον κόσμο των επιχειρήσεων και της νεανικής επιχειρηματικότητας. Η θέση της γυναίκας στην επιστήμη, την έρευνα και την καινοτομία βελτιώνεται όταν οι φορείς άσκησης πολιτικής μελετούν τα δεδομένα και προωθούν κατάλληλες πολιτικές, όταν οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις ευθύνης.

περισσότερα...

Αυξημένη συμμετοχή κάτω από τη γυάλινη οροφή

Τη συμμετοχή των γυναικών στον τομέα της Έρευνας & Ανάπτυξης στην Ελλάδα παρουσιάζει νέα έκδοση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). Με αναλυτικά στοιχεία και δείκτες καταγράφεται η ενισχυμένη θέση των γυναικών στον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο και στις επιχειρήσεις, αλλά και στα ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτούμενα έργα. Ωστόσο, η "γυάλινη οροφή" είναι ακόμα στη θέση της, καθώς οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στις υψηλότερες βαθμίδες και στα όργανα διοίκησης.

περισσότερα...

Μειώνονται σταδιακά οι ανισότητες μεταξύ των φύλων στην έρευνα και καινοτομία, σύμφωνα με τη μελέτη «She Figures 2018»

Σταδιακή πρόοδος προς την κατεύθυνση της μείωσης των ανισοτήτων και της σύγκλισης των φύλων στον τομέα της έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την έκδοση "She Figures 2018" που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έκθεση "She Figures" καταρτίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

περισσότερα...

Η συμμετοχή των γυναικών στην Έρευνα και Ανάπτυξη στην Ελλάδα

Τη συμμετοχή των γυναικών στον τομέα της Έρευνας & Ανάπτυξης στην Ελλάδα, παρουσιάζει νέα έκδοση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Η έκδοση περιλαμβάνει δείκτες για τη συμμετοχή των γυναικών στον τομέα της Έρευνας & Ανάπτυξης (E&A) στην Ελλάδα, συγκρίνοντάς τη με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και φιλοδοξεί να συνεισφέρει με στοιχεία στον σχεδιασμό εθνικών πολιτικών για την ισότητα των φύλων στην έρευνα.  

περισσότερα...