Αυξήθηκαν οι δαπάνες και το προσωπικό σε δραστηριότητες Έρευνας & Ανάπτυξης τo 2023 στην Ελλάδα
Ξεπέρασαν τα 3,3 δισ. ευρώ οι δαπάνες για Έρευνα & Ανάπτυξη το 2023 στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε το ΕΚΤ.
περισσότερα...Αυξάνεται η παραγωγή και η απήχηση των επιστημονικών δημοσιεύσεων ανοικτής πρόσβασης από ελληνικούς φορείς σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά
Την περίοδο 2007-2021, οι επιστημονικές δημοσιεύσεις ανοικτής πρόσβασης από ελληνικούς φορείς επιτυγχάνουν αξιοσημείωτες επιδόσεις όσον αφορά τον αριθμό, την ποιότητα και την πρωτοτυπία, λαμβάνοντας διαρκώς αυξανόμενο αριθμό αναφορών σε διεθνές επίπεδο.
περισσότερα...Στο 65,5% το ποσοστό των καινοτομικά ενεργών ελληνικών επιχειρήσεων
Στο 65,5% ανέρχεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που πραγματοποίησαν δραστηριότητες καινοτομίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της πανελλήνιας έρευνας για την καινοτομία στις ελληνικές επιχειρήσεις, με περίοδο αναφοράς την τριετία 2020-2022, τα οποία δημοσίευσε το ΕΚΤ.
περισσότερα...Το ΕΚΤ και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ αποτυπώνουν τις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό
Σημαντικές πτυχές της ελληνικής αγοράς εργασίας και μια σειρά από ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την απασχόληση στην Ελλάδα και την αναζήτηση προσωπικού από τις επιχειρήσεις, προκύπτουν από τα αποτελέσματα έρευνας που υλοποίησαν το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων - ΣΕΒΕ, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
περισσότερα...Στο 1,49% του ΑΕΠ το ποσοστό δαπανών για Έρευνα & Ανάπτυξη στην Ελλάδα
Το 2022 οι δαπάνες για Έρευνα & Ανάπτυξη (Ε&Α) στην Ελλάδα ανήλθαν σε 3.070,30 εκατ. ευρώ, με τις επιχειρήσεις να συνεισφέρουν 1.505,49 εκατ. ευρώ (ποσοστό 49%), σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και που έχουν αποσταλεί στη Eurostat.
περισσότερα...Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για την Ψηφιακή Ικανότητα των Εκπαιδευτικών (DigCompΕdu) στα ελληνικά
Η ελληνική έκδοση του Ευρωπαϊκού Πλαισίου για την Ψηφιακή Ικανότητα των Εκπαιδευτικών (European Framework for the Digital Competence of Educators – DigCompEdu) είναι πλέον διαθέσιμη για την εκπαιδευτική κοινότητα σε Ελλάδα και Κύπρο.
περισσότερα...H παραγωγή και η διεθνής απήχηση των ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά βελτιώνεται στο σύνολο των δεικτών
Την περίοδο 2007-2021, οι επιστημονικές δημοσιεύσεις των ελληνικών φορέων διακρίνονται για τον αριθμό, την ποιότητα και την πρωτοτυπία τους, λαμβάνοντας συνεχώς περισσότερες αναφορές σε διεθνές επίπεδο. Το 2021 καταγράφονται 20.034 επιστημονικές δημοσιεύσεις ελληνικών φορέων στα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, επιτυγχάνοντας την υψηλότερη κατ’ έτος επίδοση που έχει παρατηρηθεί διαχρονικά για όλη την περίοδο 2007-2021, αλλά και τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση.
περισσότερα...Τα στατιστικά στοιχεία του ΕΚΤ για τους διδάκτορες που αποφοίτησαν από τα ελληνικά ΑΕΙ το 2022
1.923 νέοι διδάκτορες αναγορεύθηκαν από ελληνικά ΑΕΙ το 2022, το 23,2% των διδακτορικών διατριβών εκπονήθηκε στο ΕΚΠΑ και το 20,8% ολοκλήρωσε τις σπουδές στα 5 έτη, ενώ η μεγάλη πλειονότητα (83,5%) δεν σκοπεύει να φύγει στο άμεσο μέλλον από τη χώρα.
περισσότερα...Συνέδριο «Μένω; Φεύγω; Επιστρέφω;» για την κινητικότητα του εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού
Ένα σημαντικό συνέδριο που θα εξετάσει όλες τις πτυχές και τάσεις του φαινομένου της κινητικότητας του εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού της χώρας, διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).
περισσότερα...Στο 1,49% του ΑΕΠ το ποσοστό δαπανών για Έρευνα & Ανάπτυξη στην Ελλάδα
Ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ οι δαπάνες για Έρευνα & Ανάπτυξη το 2022 στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).
περισσότερα...Το EKT διακρίνεται ως υποδειγματική Εθνική Αρχή στο Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) με βάση τον θεσμικό του ρόλο, την τεχνογνωσία και την υποδομή του, ανταποκρίνεται με αποτελεσματικότητα και συνέπεια στην παραγωγή και διάθεση αξιόπιστων ευρωπαϊκών στατιστικών Έρευνας, Τεχνολογίας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΤΑΚ) για την Ελλάδα. Αυτός ο κρίσιμος στόχος επιτυγχάνεται από το ΕΚΤ μέσω της ανάπτυξης ενός σύγχρονου στατιστικού περιβάλλοντος, με ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και ισχυρή μεθοδολογική τεκμηρίωση.
περισσότερα...Στο 1,46% του ΑΕΠ το ποσοστό δαπανών για Έρευνα & Ανάπτυξη στην Ελλάδα
Αύξηση κατά 6,1% των δαπανών και κατά 6,2% του προσωπικού σε δραστηριότητες Έρευνας & Ανάπτυξης το 2021 στην Ελλάδα, καταγράφουν τα τελικά στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), ως η αρμόδια Εθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος για τις ευρωπαϊκές στατιστικές Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας, και τα οποία απεστάλησαν στη Eurostat.
περισσότερα...Σε εξέλιξη η επίσημη στατιστική έρευνα για την Καινοτομία στις ελληνικές επιχειρήσεις για την περίοδο 2020-2022 από το ΕΚΤ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα που πραγματοποιεί σε σχεδόν 7.800 επιχειρήσεις το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), για τη συλλογή των επίσημων στατιστικών στοιχείων για την Καινοτομία στις ελληνικές επιχειρήσεις, με περίοδο αναφοράς την τριετία 2020-2022.
περισσότερα...Δυναμική παρουσία και υψηλές επιδόσεις των ελληνικών οργανισμών και επιχειρήσεων στο πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη για την έρευνα και την καινοτομία
Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που αξιοποιούν, διαχρονικά, σε μεγάλο βαθμό τις ευκαιρίες από τα Προγράμματα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα και την καινοτομία, με αξιοσημείωτες επιδόσεις που κατατάσσουν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 χωρών μελών σε μια σειρά από κρίσιμους δείκτες, όπως αριθμός εγκεκριμένων έργων, αριθμός συμμετοχών σε έργα και ύψος εγκεκριμένης χρηματοδότησης.
περισσότερα...Το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ψηφιακή ικανότητα των εκπαιδευτικών οργανισμών (DigCompOrg) διαθέσιμο στα ελληνικά
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Κύπρου δημοσιεύουν το ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς για την ψηφιακή ικανότητα των εκπαιδευτικών οργανισμών (The European Framework for Digitally-Competent Educational Organisations - DigCompOrg) στην ελληνική γλώσσα, συμβάλλοντας στην προσπάθεια ψηφιακού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Κύπρο.
περισσότερα...Διαδραστικές παρουσιάσεις με τη βασική ορολογία και τη μεθοδολογία των στατιστικών ερευνών του ΕΚΤ
Το ΕΚΤ εγκαινιάζει μια νέα σειρά σύγχρονων, διαδραστικών παρουσιάσεων που επεξηγούν με απλό και κατανοητό τρόπο τις στατιστικές έρευνες (ευρωπαϊκές και εθνικές) που υλοποιεί.
περισσότερα...Σε εξέλιξη η επίσημη στατιστική έρευνα για τις δαπάνες και το προσωπικό σε Έρευνα και Ανάπτυξη από το ΕΚΤ
Ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα που πραγματοποιεί το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) για τη συλλογή των στατιστικών στοιχείων για τις δαπάνες και το προσωπικό σε Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α), με περίοδο αναφοράς το 2022.
περισσότερα...Η εξέλιξη των επιστημονικών δημοσιεύσεων των ελληνικών φορέων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης
Οι ελληνικές επιστημονικές δημοσιεύσεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) παρουσιάζουν μια σταθερά ανοδική πορεία τη δεκαπενταετία 2006-2020. Ειδικότερα, από 1.175 δημοσιεύσεις την πενταετία 2006-2010 (ετήσιος μέσος όρος 235 δημοσιεύσεις) αυξάνονται σε 1.411 την πενταετία 2011-2015 (ετήσιος μέσος όρος 282) και σε 1.839 την πενταετία 2016-2020, ετήσιος μέσος όρος 368).
περισσότερα...Γυναίκες στην έρευνα και καινοτομία: Διαχρονική υποεκπροσώπηση παρά τα βήματα προόδου
Οι στοχευμένες έρευνες και εκδόσεις του ΕΚΤ καταγράφουν τη συμβολή των γυναικών στο ελληνικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, δίνοντας έμφαση στη διασύνδεση των στατιστικών δεικτών με συγκεκριμένες δημόσιες πολιτικές και πρωτοβουλίες. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η περιορισμένη εκπροσώπηση των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις χαρακτηρίζει σχεδόν όλους τους τομείς της οικονομίας, χωρίς να αποτελεί εξαίρεση το σύστημα έρευνας και καινοτομίας.
περισσότερα...