research-development

Ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα που πραγματοποιεί το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) για τη συλλογή των στατιστικών στοιχείων για τις δαπάνες και το προσωπικό σε Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α), με περίοδο αναφοράς το 2022.

Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιείται στα πανεπιστήμια, τους δημόσιους ερευνητικούς φορείς, σε επιχειρήσεις και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα με δραστηριότητες Ε&Α. Συγκαταλέγεται στις επίσημες υποχρεωτικές στατιστικές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ΕΚΤ, ως η αρμόδια Eθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, παράγει και διαβιβάζει σε ετήσια βάση στη Eurostat τους εθνικούς δείκτες Ε&Α, σύμφωνα με τους σχετικούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς.

Τα στατιστικά στοιχεία για Ε&Α καταγράφουν τις δαπάνες και το προσωπικό που απασχολείται σε ερευνητικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες, είτε αυτές εντάσσονται στις πάγιες δραστηριότητές του, είτε πραγματοποιούνται στο πλαίσιο κάποιου έργου ή προγράμματος, είτε γίνονται για λογαριασμό τρίτων φορέων, είτε τέλος με αναθέσεις του φορέα σε άλλους φορείς (π.χ. πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις, ιδιώτες συνεργάτες, κ.λπ.) και παράγουν μια σειρά από τους πλέον σημαντικούς δείκτες ανάπτυξης.

Ο πλέον «γνωστός» δείκτης που εξάγεται από τα στατιστικά στοιχεία Ε&Α, ως το ποσοστό (%) των δαπανών Ε&Α επί του ΑΕΠ, είναι η «Ένταση Ε&Α» (R&D intensity). Καθώς η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία μιας χώρας συναρτώνται με τους πόρους που διατίθενται για την πραγματοποίηση και την υποστήριξη των δραστηριοτήτων Ε&Α, τα στατιστικά στοιχεία Ε&Α αποτελούν βάση για τη διαμόρφωση και παρακολούθηση πολιτικών, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Το EKT δημοσίευσε πρόσφατα, σε ειδική αναλυτική έκδοση με τίτλο «Βασικοί Δείκτες Έρευνας & Ανάπτυξης για δαπάνες και προσωπικό το 2021 στην Ελλάδα - Προκαταρκτικά στοιχεία» (https://metrics.ekt.gr/publications/610) τα πρώιμα αποτελέσματα της αμέσως προηγούμενης έρευνας. Αναλυτικότερα, το 2021, οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για Ε&Α στην Ελλάδα ήταν 2.635,23 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 141 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020 (ποσοστό αύξησης 5,7%). Σε συνδυασμό με την αύξηση, κατά 9,8%, του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2021, ο δείκτης "Ένταση Ε&Α", που εκφράζει τις δαπάνες Ε&Α ως ποσοστό του ΑΕΠ, διαμορφώθηκε σε 1,45% από 1,51% το 2020.

Τα αποτελέσματα των ερευνών για την Ε&Α δημοσιεύονται από το ΕΚΤ στην ιστοσελίδα https://metrics.ekt.gr/research-development όπου ο ενδιαφερόμενος χρήστης μπορεί επιπλέον να βρει και πλούσιο τεκμηριωτικό και υποστηρικτικό υλικό για τη συγκεκριμένη Στατιστική του ΕΚΤ.